Ο νέος αρχηγός του CDU θέλει να καταργηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης και να επανέλθουν οι δημοσιονομικοί κανόνες
Tι κι αν η Ανγκελα Μέρκελ διανύει τους τελευταίους μήνες της θητείας της στην Καγκελαρία; Οι Χριστιανοδημοκράτες της (CDU) θα είναι αυτοί που -όπως δείχνουν οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης- θα δίνουν τον τόνο στη χάραξη πολιτικής γραμμής, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ενώ, ταυτόχρονα, ο Αρμιν Λάσετ, ο άνθρωπος που θα είναι μάλλον ο διάδοχος της «σιδηράς κυρίας» της Γερμανίας και, κατ’ επέκταση, ο νέος καγκελάριος, ως επικεφαλής φαίνεται πως ήδη ζηλεύει τη… δόξα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: του ανθρώπου που φρόντισε με τη στάση του να σπρώξει στο βάραθρο των καταστροφικών Μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας την Ελλάδα και συνολικά τις χώρες του φτωχού ευρωπαϊκού Νότου.
Διψασμένος για… αίμα, λοιπόν, εμφανίζεται ήδη ο Λάσετ, ο οποίος παραχωρώντας συνέντευξη στους «Financial Times» δεν έκρυψε τις προθέσεις του. Καθώς τόσο για τον ίδιο όσο και για το Βερολίνο η πανδημία δεν είναι παρά μια κατάσταση μάλλον παροδική και, ως εκ τούτου, άμεσα η Ευρώπη θα πρέπει να στραφεί στις οικονομικές συνταγές του παρελθόντος. Η στροφή στη «δημοσιονομική ορθοδοξία» θα πρέπει να γίνει άμεσα, ενώ, κατά την άποψή του, πρέπει να μπει τέλος στη λογική του κράτους «προστάτη», που ανέδειξε η πανδημία.
Όσο για το πολυδιαφημισμένο ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης; Δεν πρέπει να λογίζεται ως κάτι περισσότερο από μια πρόσκαιρη επιλογή, η οποία δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον! Και κάπου εκεί, βέβαια, μπαίνουν ξανά στο τραπέζι και η συζήτηση για την άμεση αποκατάσταση των δημοσιονομικών κανόνων εντός της Ε.Ε. και ο περιορισμός των ελλειμμάτων. «Κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για τα χρέη της, κάτω από τους κανόνες του Μάαστριχτ» είπε στους «Financial Times» ο Λάσετ, τονίζοντας πως «δεν είναι υπεύθυνη μια χώρα για τα χρέη μιας άλλης χώρας», βάζοντας έτσι ταφόπλακα σε ιδέες περί «αμοιβαιοποίησης» του χρέους. Η επιστροφή στις συντηρητικές πολιτικές, που βοήθησαν τη Γερμανία να γίνει κυρίαρχη δύναμη στην Ευρώπη, είναι πλέον εν εξελίξει, ήταν το -εύλογο- σχόλιο των «Financial Times» για τη διαφαινόμενη νέα εφιαλτική κατάσταση που πρόκειται να ζήσουν οι φτωχότεροι της Γηραιάς Ηπείρου.
ΑΠΗΔΑΛΟΣ ΝΑΥΣ BLOG
0 Comments